Σχεδιάζουν και υλοποιούν διατομεακές δράσεις και πρωτοβουλίες που αντικατοπτρίζουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες πληθυσμιακών ομάδων σε ευαλωτότητα, έχοντας ως κινητήρια αρχή ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική πεποίθηση. Μακροπρόθεσμος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία και να διασφαλίσουν ότι είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Το Ανοιχτό Πολυϊατρείο των ΓτΚ ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη το 2001 και μέσω της δράσης του ενισχύει τον περιορισμό των διακρίσεων στην καθημερινή διαβίωση και στην πλήρωση των δικαιωμάτων τους που υφίστανται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Το Ανοικτό Πολυϊατρείο συνιστά ένα σημείο αναφοράς για την ομάδα στόχου όπου ευαισθητοποιεί, ενημερώνει και εκπαιδεύει με ένα συστηματοποιημένο τρόπο τους ωφελούμενους, τους εθελοντές και τα μέλη του ευρύτερου οικοσυστήματος των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών της περιοχής.
Στο πλαίσιο άμεσης υποστήριξης και φροντίδας των προσφύγων από την Ουκρανία στην Ελλάδα, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν διαμορφώσει ένα ειδικό πρόγραμμα υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη Θεσσαλονίκη όπου αποτελεί πύλη εισόδου των Ουκρανών προσφύγων. Στους έξι πρώτους μήνες της ουκρανικής κρίσης, εκτιμάται ότι κατέφυγαν στην Ελλάδα παραπάνω από 80.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, με ένα σημαντικό ποσοστό να διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο ίδιο χρονικό διάστημα περισσότεροι από 650 ωφελούμενοι έλαβαν τις απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες υγείας και υλικής βοήθειας από το προσωπικό της δομής.