ΛΟΚΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η ΛΟΚΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την εξερεύνηση της σχέσης του δημόσιου χώρου στην Αθήνα με τη σύγχρονη τέχνη.

Υποστηρίζοντας καλλιτέχνες και τη δημιουργία νέων έργων, η ΛΟΚΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ έχει επιμεληθεί εκθέσεις, ομιλίες, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης. Επίσης έχει εκδώσει μια σειρά από βραβευμένα βιβλία τέχνης για παιδιά. Το 2019 η ΛΟΚΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ ίδρυσε τον καινούργιο χώρο της στην Αθήνα. Ο χώρος TAVROS έχει εδραιωθεί σαν ένα πολιτιστικό-κοινωνικό hub, δημιουργώντας δεσμούς, με καλλιτέχνες διαφορετικών προσεγγίσεων, με εφάμιλλους φορείς της γεωγραφικής μας περιφέρειας και με σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή που στεγάζεται.

Υποστήριξη του Προγράμματος «The Sea Around Us»

Η δωρεά αφορά στην υποστήριξη του Προγράμματος «The Sea Around Us», διάρκειας 4 μηνών. Το Πρόγραμμα «The Sea Around Us» εστιάζει στη διαχρονική σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα και ερευνά τον συνδετικό ιστό του θαλάσσιου περιβάλλοντος με την ναυτιλία, τα λιμάνια, το εμπόριο και τις ανθρώπινες μετακινήσεις. Η θάλασσα, ως ένας «τόπος» φορτισμένος με ελπίδες, φόβους και πάθη, θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ακουστούν προσωπικές και συλλογικές «μικρο-ιστορίες». Ειδικά τα λιμάνια, κατεξοχήν μέρη πολιτιστικής ανταλλαγής και γνώσεων, όπου η εργασία είναι συνυφασμένη με την ιστορία τους, αποτελούν το κλειδί  για την ιστορία της Ελλάδας και την ταυτότητα των κατοίκων της ανά τους αιώνες.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει: α. Έκθεση διάρκειας 4 μηνών που ταξιδεύει τον θεατή από το λιμάνι της Μασσαλίας μέχρι την Οδησσό του 19ου και 20ου αιώνα, πλαισιωμένο από σύγχρονα έργα, και παράλληλες δράσεις: β. Προβολές ταινιών με θεματολογία τα λιμάνια, την αλιεία, το θαλασσινό περιβάλλον,  γ. Συζητήσεις και παρουσιάσεις, δ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η έκθεση με τις παράλληλες δράσεις υφαίνει ένα πλέγμα από ιστορίες από το παρελθόν και το σήμερα, της σχέσης του ανθρώπου με την θάλασσα γύρω μας, δημιουργώντας συνδέσεις, αφηγήσεις που ταξιδεύουν τον επισκέπτη και τον θεατή μαζί με την ζωή στην θάλασσα.