Άγγελοι της Χαράς

Η ομάδα Άγγελοι της Χαράς ξεκίνησε την εθελοντική δράση της το 2011 με σκοπό την ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω της τέχνης στις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας και το 2014 έλαβε τη σημερινή νομική της μορφή.

Η ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες καλλιτέχνες (ηθοποιούς, μουσικούς, κ.ά.), μουσικοθεραπευτές, παιδαγωγούς, ψυχολόγους και επιστημονικούς συμβούλους, και υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: α. δράσεις σε δομές παιδιών της Αττικής (Νοσοκομεία Παίδων, δομές Παιδικής Προστασίας και ΑμΕΑ) παρέχοντας πολύμηνα θεραπευτικά και ψυχοεκπαιδευτικά καλλιτεχνικά προγράμματα, β. ψυχοκοινωνικές δράσεις σε δομές ηλικιωμένων (Μονάδες Φροντίδας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ), γ. ψηφιακά προγράμματα σε κοινωνικές δομές  με πανελλαδική εμβέλεια, δ. εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άγγελος της Χαράς Είσαι κι Εσύ», για εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας.

Υποστήριξη του Προγράμματος «Ο Πλανήτης της Αγάπης», στα Παιδικά Χωριά SOS

Η δωρεά αφορά στην υλοποίηση του ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος «Ο Πλανήτης της Αγάπης», διάρκειας 5 μηνών, σε όλες τις δομές των Παιδικών Χωριών SOS. Πρόκειται για μια οπτικοακουστική παραγωγή 6 επεισοδίων, εμπνευσμένη από το παραμύθι «Ο Μικρός Πρίγκιπας». Ο «Πλανήτης της Αγάπης» σχεδιάστηκε με γνώμονα ότι η μετάδοση κάθε επεισοδίου αποτελεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τα παιδιά. Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού 6-12 ετών που διαμένουν σε δομές Παιδικής Προστασίας και έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους λόγω παραμέλησης ή κακοποίησης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ψυχική ενδυνάμωση και η καλλιέργεια της συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών αυτών, που συχνά αποκαλούνται και «αόρατα παιδιά». Στην παραγωγή αυτή συνδυάζονται θεατρικές σκηνές και βιωματικές δραστηριότητες, βασισμένες στα μηνύματα του έργου, όπως η φιλία, η φροντίδα και η σύνδεση με τους ανθρώπους και τη φύση.

Παράλληλα, θα εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι των δομών με σκοπό να εμπλουτίσουν ευρύτερα τις δεξιότητές τους όπως π.χ. να αξιοποιούν την τέχνη στην παιδαγωγική τους πρακτική. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι εμψυχωτές-εργαζόμενοι μπορούν να λαμβάνουν εξειδικευμένη υποστήριξη σε συμβουλευτικό επίπεδο από τους εκπαιδευτές των Άγγελων της Χαράς. Η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των ωφελούμενων για τη διάρκεια της δωρεάς είναι 36 άτομα.