Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας ιδρύθηκε το 2009 στη Χαλκίδα από συγγενείς ατόμων με άνοια. Είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο και μέλος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.

Είναι ο μόνος φορέας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε θέματα τρίτης ηλικίας με εξειδίκευση στην άνοια. Παρέχει δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα τρίτης ηλικίας με άνοια και κατάθλιψη και μέλη των οικογενειών τους που συμμετέχουν στη φροντίδα τους, προωθώντας την ενδυνάμωση της τρίτης ηλικίας και την καταπολέμηση του στίγματος και των στερεοτύπων γύρω από την τρίτη ηλικία. Ο Οργανισμός λειτουργεί με αφοσίωση στο όραμά του για τη δημιουργία δομών και διαδικασιών που να υποστηρίζουν την ενεργή γήρανση εμπλέκοντας όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στις δράσεις του Οργανισμού συμμετέχουν κάθε χρόνο 5.100 άτομα όλων των ηλικιών.

Υποστήριξη του Προγράμματος «Κοινωνική καινοτομία σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς: πιλοτική εφαρμογή διαγενεακής προσέγγισης στη Λίμνη Ευβοίας»

Η δωρεά αφορά στην υποστήριξη της δράσης «Κοινωνική καινοτομία σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς: πιλοτική εφαρμογή διαγενεακής προσέγγισης στη Λίμνη Ευβοίας». Πρόκειται για μία πιλοτική εφαρμογή διαγενεακής προσέγγισης συν-δημιουργίας, σε μικρή παραθαλάσσια περιοχή της Εύβοιας, με στόχο να εξερευνηθούν και να προωθηθούν καλές πρακτικές και οφέλη συμμετοχής νέων και ηλικιωμένων στη συζήτηση για νέους τρόπους αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα υλοποιηθεί ένα σύνολο δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε τοπικό επίπεδο, εμπλέκοντας νέους (άτομα ηλικιών 18-30 ετών) και άτομα τρίτης ηλικίας (άτομα άνω των 65 ετών) με έννοιες και πρακτικές της κοινωνικής καινοτομίας. Στόχος είναι, να προταθούν δημιουργικοί τρόποι αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και να συνδεθούν οι νέοι και τα άτομα τρίτης ηλικίας με δεσμούς φιλίας, παρέχοντας ευκαιρίες έκφρασης ταυτοτήτων, σκέψεων και αναγκών. Η δράση θα υλοποιηθεί στη Λίμνη Ευβοίας, περιοχή με πλούσια τοπική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των ωφελούμενων για τη διάρκεια της δωρεάς είναι 1.000 άτομα.

Η δράση υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» κάτω από τη θεματική: «Κοινωνική Καινοτομία Σε Μικρές Παραθαλάσσιες Τοπικές Κοινωνίες».