Το WWF είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το WWF Ελλάς ιδρύθηκε το 1991 και είναι μια ανεξάρτητη ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση και ταυτόχρονα ενεργό κομμάτι του διεθνούς δικτύου του WWF. Αποστολή του WWF είναι να σταματήσει την υποβάθμιση τού φυσικού περιβάλλοντος και να οικοδομήσει ένα μέλλον, στο οποίο οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία με τη φύση, μέσα από: Τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη, τη βιώσιμη χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων, τη μείωση της ρύπανσης και της σπάταλης στην κατανάλωση.
Από το 1991 έως και σήμερα, το WWF Ελλάς, εκτείνοντας τη δράση του σε συγκεκριμένους άξονες που αφορούν τη φύση και τον άνθρωπο, έχει αξιοσημείωτη παρουσία στο “πεδίο” και στην περιβαλλοντική νομοθεσία, εξασφαλίζοντας με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο την προστασία σημαντικών οικοτόπων και ειδών στη χώρα. Κατά τη διάρκεια των 30 αυτών χρόνων, το WWF με την πολύτιμη συμμετοχή και συνεργασία πολιτών, φορέων και οργανώσεων, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει συνολικά 240 προγράμματα, αλλά και περισσότερες από 300 νομικές και διοικητικές παρεμβάσεις που αφορούν κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η Γυάρος έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, ενώ το 2017 ανακηρύχθηκε ως το 1ο Θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής της χώρας, και το 2019 ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (ΘΠΠ), ως επιστέγασμα των προσπαθειών του WWF Ελλάς σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στόχος του Προγράμματος «Διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα τους Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής της Γυάρου μέσω δράσεων επιτήρησης, πολιτικής και ευαισθητοποίησης» είναι η δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, η οποία θα λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος τόσο των ανθρώπων όσο και του φυσικού περιβάλλοντος και που θα αποτελεί παράδειγμα για την προώθηση της προστασίας του φυσικού πλούτου στη χώρα μας.
Για την ολοκληρωμένη προστασία της ΘΠΠ Γυάρου, το Πρόγραμμα περιστρέφεται γύρω από 4 κύριους άξονες δράσης: α. λειτουργία ενός πρότυπου και πρωτοποριακού συστήματος επιτήρησης, συνδυάζοντας την απομακρυσμένη παρακολούθηση (ραντάρ, κάμερα IR, drone), τη διενέργεια περιπολιών και την παρακολούθηση δεδομένων των διερχομένων πλοίων, β. θεσμική κατοχύρωση μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης και ανάληψη της λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης και φύλαξης από το Λιμενικό Σώμα καθώς και γ. δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης σχετικές με το θαλάσσιο περιβάλλον καθώς και δράσεις επιστημονικής μελέτης, ανάδειξης και διευκόλυνσης της επισκεψιμότητας της Γυάρου (π.χ. παρακολούθηση της κατάστασης του ιχθυοαποθέματος στην περιοχή, διατήρηση και αποκατάσταση χλωρίδας, εικονική ξενάγηση κ.α.).