Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός στo κέντρο της Αθήνας που εστιάζει στην προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας.

Ιδρύθηκε το 1986 για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή κυκλαδικής τέχνης της Ντόλης και του Νικόλαου Γουλανδρή αλλά και να παρουσιάζει εκθέματα από την Αρχαία Ελληνική και Αρχαία Κυπριακή Τέχνη καθώς και εκθέματα από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα.

Οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 3.000 αντικείμενα, μαρτυρίες πολιτισμών που άνθισαν στον χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου από την 4η π.Χ. χιλιετία έως περίπου τον 6ο αιώνα μ.Χ. Οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επικεντρώνονται στην αρχαιολογία, τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη και έχουν στόχο να φέρουν το κοινό σε επαφή όχι μόνο με την αρχαιότητα αλλά και με σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού και του 21ου αιώνα.

Από το έτος ίδρυσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, λειτουργεί και το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων που προσφέρει προγράμματα και δραστηριότητες για παιδιά, σχολεία αλλά και οικογένειες καθώς και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στρατηγικός στόχος του Μουσείου είναι να αναπτύξει και το κοινωνικό του αποτύπωμα και να αποτελεί έναν πολιτιστικό οργανισμό ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.

 

Δημιουργία του Προγράμματος ψυχικής ευεξίας «Συλλογικό Ευ Ζην. Πρόγραμμα Προσωπικής Ανάπτυξης»

Η δωρεά αφορά στη 12μηνη υλοποίηση του προγράμματος ψυχικής ευεξίας για εφήβους σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ). Πρόκειται για ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα ψυχικής ευεξίας με κύρια ωφελούμενη ομάδα τους εφήβους αλλά και δράσεις για το ευρύτερο κοινό, το οποίο έχει τρεις βασικούς πυλώνες δράσεων: εκπαιδευτικά εργαστήρια με τη συμμετοχή εφήβων, ειδικές ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου σε συγκεκριμένες ομάδες κοινού, όπως σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες ψυχικής υγείας κ.α, και διαδικτυακές διαλέξεις με διαφορετική θεματική πάνω στην ψυχική υγεία με πανελλαδική κάλυψη. Η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των ωφελούμενων για τη διάρκεια της δωρεάς, για όλο το πρόγραμμα ψυχικής ευεξίας είναι 1.150 άτομα.